Dentergemstraat 64
9800 Wontergem
Telefoonnummer051 63 60 63
sep
10

Zorgvolmacht

Wie zal uw geldzaken beheren de dag dat u dat zelf niet meer kunt? Sinds 2014 kunt u een zorgvolmacht aan een of meerdere personen van uw keuze geven. Daarmee kunt u uw omgeving de hele poespas met een vrederechter besparen.

Misschien denkt u dat zo'n volmacht maar nuttig is als de jaren met ziektes als dementie of alzheimer lonken. Maar ook als u nog lang niet aan grijze haren toe bent, kan het noodlot toeslaan. Denk maar aan een verkeersongeval, waardoor u in een coma raakt en zelf niets meer kunt beslissen.

 

Aan wie kunt u een volmacht geven?

 

U kunt de volmacht geven aan een of meerdere personen van uw keuze. In de praktijk geven mensen doorgaans een volmacht aan hun partner, een kind of alle kinderen samen, of een ander familielid. Een zorgvolmacht kunt u ook aan iemand van buiten de familie geven.

 

Waarvoor kunt u een volmacht geven?

 

Een volmacht kan enkel slaan op uw vermogen, nooit op uw persoon.Voor uw vermogen kunt u de volmacht geven voor een waaier van handelingen zoals aangetekende brieven afhalen, bankverrichtingen doen, effectenportefeuilles beheren, belastingzaken regelen, pensioenen en huurgelden innen, huurcontracten hernieuwen, herstellingen aan verhuurde panden laten uitvoeren. Maar het kan ook gaan om belangrijke transacties zoals schenkingen of de verkoop van uw woning.

 

U kunt geen volmacht geven voor bijvoorbeeld het nemen van medische beslissingen. De volmacht kan ook geen toestemming geven voor een huwelijk of om wettelijk te gaan samenwonen, voor het indienen van een verzoek tot echtscheiding of om te verhuizen naar een rusthuis.

 

Wanneer treedt de volmacht in werking?

 

Het is mogelijk om de volmacht onmiddellijk in werking te laten treden, zelfs als u nog gezond van geest bent. U kunt bijvoorbeeld al het beheer van uw goederen aan iemand toevertrouwen omdat die daarvan beter op de hoogte is of omdat u slecht te been bent.

Vaak bepaalt de volmachtgever dat de volmacht maar uitwerking mag hebben op het moment dat hij wilsonbekwaam wordt.

 

Wanneer moet ik een volmacht geven?

 

De volmacht moet u geven als u nog wilsbekwaam bent. U moet in staat zijn zelf beslissingen te nemen om uw belangen te behartigen.

 

 

Hoeveel kost een zorgvolmacht?

 

Een zorgvolmacht is maatwerk: iedere persoon, elk vermogen, alle familiale omstandigheden en specifieke wensen en behoeften zijn anders. De prijs van een zorgvolmacht hangt af van de complexiteit en schommelt tussen 300 en 500 euro. In de praktijk is het raadzaam bij een notaris te passeren. Voor sommige handelingen - zoals de verkoop van vastgoed en bepaalde schenkingen - is een notariële volmacht vereist.

 

Bron: De Tijd

apr
15

Paasweekend

Het kantoor is open op zaterdag 16 april van 9u tot 12u. Gesloten op Pasen 17april én op Paasmaandag... | Lees meer
mei
12

Hemelvaartsdag

Ter gelegenheid van Hemelvaart is het kantoor gesloten op donderdag 13 mei. We zijn er graag terug v... | Lees meer