Dentergemstraat 64
9800 Wontergem
Telefoonnummer051 63 60 63
mei
3

Echtscheiding of relatiebreuk ? Denk aan de brandverzekering !

 

 

Neem het voorbeeld van een koppel, getrouwd onder het wettelijk stelsel, dat tijdens het huwelijk een woning heeft gekocht. Het koppel is samen mede-eigenaar van het aangekocht goed. Na een paar jaren loopt het huwelijk op de klippen en het koppel beslist om uit de echt te scheiden. Eén van de echtgenoten blijft het pand betrekken of in het pand wonen.

Na de echtscheiding, maar tijdens de procedure van vereffening en verdeling, sluit de partner die de woning nog betrekt een brandverzekering af dat heel de woning dekt tegen brandrisico. Omdat hij de woning alleen betrekt, sluit hij de brandverzekering af op zijn eigen naam. Nergens vermeldt hij in de brandverzekering dat het onroerend goed (nog) gedeeltelijk eigendom is van zijn ex-partner.

Het noodlot slaat vervolgens toe, en de woning brandt volledig af. De inwonende echtgenoot doet aangifte aan zijn brandverzekeraar met de vraag om de schade aan de woning volledig te vergoeden.

Groot is zijn verbazing wanneer de brandverzekeraar hem meldt dat hij enkel de schade voor de helft van de woning wil dekken. De woning was immers nog gedeeltelijk eigendom van de niet-inwonende ex-partner en deze laatste staat niet in de brandverzekering aangeduid als begunstigde. De inwonende echtgenoot onderneemt juridische stappen, maar dat is tevergeefs. De rechter geeft de verzekeraar gelijk.

Waarom? Omdat de persoon die de verzekering heeft ondergeschreven slechts eigenaar was van de helft van de woning, en dus slechts voor de helft vergoed kan worden. In het verzekeringsrecht geldt immers een belangrijke regel dat bepaalt dat niemand een grotere vergoeding kan ontvangen dan zijn geleden schade. Aangezien de inwonende echtgenoot slechts eigenaar was van een aandeel, kan hij geen vergoeding krijgen voor de schade aan het hele huis


Verzekeringscontracten zijn belangrijke contracten die niet onder het stof moeten blijven liggen. Ze moeten op tijd aangepast worden aan een nieuwe gezinssituatie.

Spreek er tijdig over met uw verzekeringsmakelaar.


 Bron: Notaris.be

 

apr
15

Paasweekend

Het kantoor is open op zaterdag 16 april van 9u tot 12u. Gesloten op Pasen 17april én op Paasmaandag... | Lees meer
mei
12

Hemelvaartsdag

Ter gelegenheid van Hemelvaart is het kantoor gesloten op donderdag 13 mei. We zijn er graag terug v... | Lees meer