Dentergemstraat 64
9800 Wontergem
Telefoonnummer051 63 60 63
mrt
1

Abatte…wie ?

Bij de aankoop van een gebouw betaalt u registratierechten. Als u voldoet aan bepaalde voorwaarden, kent de Vlaamse overheid u “korting” toe bij de berekening van die registratierechten. Dit is het zogenaamde abattement.

Er zijn drie soorten abattementen:

 

 1. Het gewone abattement

   

  Stel u koopt een appartement.  De aankoopprijs bedraagt 200.000 euro.  U moet normaliter een bedrag van 20.000 euro (10%) registratierechten betalen.  Een abattement betekent dat het bedrag waarop 10% registratierechten moeten betaald worden vermindert met 15.000 euro.  Dit betekent een korting van 1.500 euro.

   

  Het abattement is enkel van toepassing voor natuurlijke personen, die hun eerste woning aankopen en daar hun hoofdverblijfplaats vestigen binnen een termijn van twee jaar.  Ook van toepassing voor wie een grond aankoopt en er binnen een periode van vijf jaar zijn hoofdverblijfplaats zal vestigen.  De koper mag echter niet reeds voor de geheelheid eigenaar zijn van een ander onroerend goed dat geheel of gedeeltelijk tot bewoning is bestemd.

   

   

   

 2. Het bij-abattement

   

  Hierbij wordt het gewone abattement van 15.000 euro verhoogd. En wel met 10.000 EUR indien u koopt tegen registratierechten 10% (gewoon beschrijf) of met 20.000 EUR indien u koopt met registratierechten 5% (laag beschrijf).

   

  U geniet dit bij-abattement enkel wanneer u een krediet aangaat mét hypothecaire inschrijving voor de aankoop van de woning.

   

   

 3. Het renovatie-abattement

   

  Ook hier gaat het om de vermindering van het bedrag waarop de registratierechten berekend worden met, maar ditmaal met 30.000 EUR.

  Enkel van toepassing voor de overdracht van panden die voor maximaal vier jaar geregistreerd zijn als een leegstaand, verwaarloosd, ongeschikt of onbewoonbaar pand.  Wel moet het pand binnen de twee jaar na de aankoop ervan worden aangewend tot hoofdverblijfplaats.   Let wel dit hoeft niet de koper te zijn.

   

  Concreet betekent dit een financieel voordeel van 3.000 euro waar het tarief van 10% van toepassing is. Een verschil met de twee vorige abattementen is dat vennootschappen ook kunnen genieten van dit renovatie-abattement.

 

Klik hier voor een afspraak of voor meer info.

apr
15

Paasweekend

Het kantoor is open op zaterdag 16 april van 9u tot 12u. Gesloten op Pasen 17april én op Paasmaandag... | Lees meer
mei
12

Hemelvaartsdag

Ter gelegenheid van Hemelvaart is het kantoor gesloten op donderdag 13 mei. We zijn er graag terug v... | Lees meer